Mijn schatplicht aan Wim Hof

Vanaf 2017 ben ik gecertificeerd instructeur in de Wim Hof Methode. Sindsdien heeft de populariteit van de methode een enorme vlucht genomen. Er is bijna niemand meer die Wim Hof niet kent. En kennen ze hem niet, dan wel zijn alter ego; ‘The Iceman’.

Ik vind het nog altijd indrukwekkend hoe zo’n eenvoudige methode, bestaande uit drie simpele elementen (kou, adem en mindset), zo effectief en rijk kan zijn. Op zichzelf vormen de drie elementen natuurlijk geen ‘rocket science’. Over de hele wereld wordt er al eeuwen ‘getraind’ met deze elementen, soms vanuit noodzaak, maar vaak ook omdat ze bewezen effectief zijn gebleken. Vanuit een ‘weten’ dat niet per se wetenschappelijk is onderbouwd. En precies daarover gaat mijn gevoel van schatplicht aan Wim Hof.

Wim Hof Methode brengt mij rust, helderheid en beter kunnen ontspannen in het ongemak

Met de instructeursopleiding van de Wim Hof Methode kwamen koude-training, ademwerk en focus in mijn leven, om niet meer te verdwijnen. Sindsdien douche ik dagelijks koud (zie hiervan de voordelen in dit blog), loop bijna het hele jaar op blote voeten en in korte broek. En wanneer ik onrust voel in mijn hoofd en lijf grijp ik altijd terug op de Wim Hof-ademhalingsoefening. Voor mij fungeert het als een baken en het brengt me helderheid, focus, rust, inzicht en overzicht.

Daarnaast heeft de Wim Hof Methode mij geleerd om beter te kunnen ontspannen in het ongemak. Om het ongemak er te kunnen laten zijn, zonder er van alles van te hoeven vinden. Zodra je kunt accepteren dat het er is, ontstaat er nieuw perspectief. En daarbij merk ik; oefening in het klein leidt tot toepassing in het groot. Van het kleine ongemak als de koude douche, de blote voeten en het ijsbad, naar beter kunnen ontspannen in grotere onrust als de hectiek van een jong gezin, beginnend ondernemerschap of ingrijpenden maatschappelijke ontwikkelingen.

ingang in de wetenschap

Ik denk dat iedereen die werkt met de kracht van kou, mindset en ademhaling schatplichtig is aan Wim Hof. Hij was degene die met zijn methode en doorzettingsvermogen de ingang wist te vinden richting de wetenschap.

Via Wim Hof werden de eerste voorzichtige wetenschappelijke stappen worden gezet en worden vastgesteld dat we met onze ademhaling, koudetraining en de mindset een actieve bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van onze gezondheid, het versterken van ons immuunsysteem en het vergroten van ons geluk. En het onderzoek gaat nog altijd door. (Ben je geïnteresseerd in het wetenschappelijk onderzoek gelieerd aan de Wim Hof Methode? —> Kijk dan eens hier.)

mijn schatplicht

Mijn gevoel van schatplicht zit em dus vooral in het feit dat met Wim’s onderzoeken een doorbraak is gerealiseerd om ook wetenschappelijk serieuzer te gaan kijken naar het zelfhelende vermogen van ons lichaam, zonder dat we elke kwaal, symptoom of aandoening willen oplossen met een pilletje of gesprek. Juist omdat wetenschap in onze wereld zo’n belangrijke pijler is; we baseren er grootse keuzes en besluiten op.

Doordat Wim Hof met zijn tools toegang heeft gevonden tot het domein van de wetenschap, ontstaat er ruimte om de ‘reguliere zorg’ en de ‘aanvullende zorg’ dichter bij elkaar te brengen. Ik denk dat dat hard nodig is. We hebben niet alleen een hoofd om alles te kunnen begrijpen, maar ook lichaam vol gevoel en emoties. En bij de aanpak van ziekte, stress en onrust kunnen die twee niet los van elkaar worden gezien. Ze horen bij elkaar en ze werken samen; ‘met verandering van de ademhaling, reageert elk proces in ons lichaam’.

verbinding tussen lichaam en geest

In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1000 mensen kennis mogen laten maken met Wim Hof en dan vooral zijn methode. Voor velen was het eye-opener en zorgde het voor een schakelmoment in hun leven. Sommigen omarmden alles, sommigen hadden veel baat bij specifiek één van de elementen.

Nee, de Wim Hof Methode is zeker niet de oplossing voor al uw kwalen en problemen, maar in veel gevallen kan het wel een heel mooie eerste stap zijn om de verbinding tussen lichaam en geest weer beter in balans te brengen.

Meer weten over de Wim Hof Methode?

Wil je ook eens meedoen met een workshop Wim Hof Methode? Kijk dan in de agenda voor de mogelijkheden, zowel in groepsverband als in privé-setting. Ik ontmoet je graag, ook wanneer je een hekel hebt aan de kou, maar wel denkt dat de kracht van de natuur jou kan helpen op het pad van heling.


Ik ben Wouter Heijne; (systemisch) wandelcoach, ademcoach en Wim Hof Instructeur.

Ik help mensen met drukke hoofden om meer rust te ervaren tijdens hun zoektocht naar nieuwe paden, zodat ze steeds meer kunnen gaan doen waar ze écht in geloven.

Uit het hoofd, in het lijf. Met de natuur als hulpbron en spiegel.

Zo ontstaan de inzichten en antwoorden.

Vorige
Vorige

Wim Hof Methode: van begrijpen naar voelen

Volgende
Volgende

De kracht van Koud Douchen