FAQ (veelgestelde vragen)

Ik krijg regelmatig vragen over de dingen die ik doe en de diensten die ik aanbied. Die vragen beantwoord ik natuurlijk heel graag in een persoonlijk contact, maar soms is het fijn om alvast een beeld te hebben. Daarom beantwoord ik hieronder een aantal vragen die ik met regelmaat krijg. Ik heb daarvoor een onderscheid gemaakt tussen wat algemenere vragen over m.n. de coachingstrajecten en specifiekere vragen over het ademwerk, training met kou en de kosten.

Voel je natuurlijk altijd vrij om contact met me op te nemen wanneer je op deze plek toch geen antwoord vindt op jouw vraag.

over de coaching (algemeen)

  • We starten altijd heel ontspannen met een kop thee en een gesprek. Zo is er gelegenheid om even te aan te komen en de hectiek van thuis of het werk los te laten.

    Het hoofd krijgt de ruimte om te ‘ventileren’. We kijken terug op eerdere sessies en geven aandacht aan hetgeen op dat moment bij jou speelt. Voor mij is dit ook een goed moment jouw vraag en situatie scherper te krijgen.

    Vervolgens verlaten we het hoofd en gaan we aan de slag met het lichaam. Hiervoor werk ik met verschillende tools; het ademwerk, een ijsbad, stilte-meditatie, een wandeling (op blote voeten), een familie-opstelling of een combinatie van deze tools. Het voelen staat centraal. Elke sessie is maatwerk. Meestal bepaal ik op basis van het voorgesprek wat mij het beste lijkt om te doen op dat moment.

    Aan het einde van de sessie is er voldoende ruimte om weer bij te komen, zodat ik je met een goed gevoel weer kan laten gaan.

  • Elke sessie duurt zo’n 2 uur.

    In elke sessie is aandacht voor het hoofd én het lijf.

    Een privé-sessie Adem en IJs duurt 3 uur.

  • Het is van tevoren lastig om te zeggen hoeveel sessies je precies nodig hebt.

    Dat hangt af van (de complexiteit van) jouw vraag, maar ook van de ervaring die je al hebt met emotioneel lichaamswerk. En het kan best zijn dat wij ook even aan elkaar moet wennen.

    Maar elk proces heeft zijn eigen tempo.

    Mijn ervaring is dat de meeste cliënten in 5 - 7 sessies een heel mooie ontwikkeling doormaken, en echt bijzondere stappen zetten, waarna ze weer zelfstandig verder kunnen.

    Veel cliënten komen na een traject met regelmaat terug voor onderhoud / APK.

  • Ja, indien gewenst kunnen de coachingsessies ook (grotendeels) online worden ingevuld.

    Het liefst verzorg ik echter mijn sessies ‘live’. Dan heb ik beter zicht op het totaalplaatje (verbaal en non-verbaal). Ook vind ik het prettig om nabij te zijn, wanneer iemand bijvoorbeeld geëmotioneerd raakt.

  • Dat kan en mag, maar je zit niet op school. Ik geef je geen cijfer en je krijgt ook geen eind- of tussenrapport :-).

    Natuurlijk vind ik het leuk wanneer je actief aan de slag gaat met tools of technieken die ik tijdens de coaching aanreik. Maar het echt helemaal aan jou of je dat ook doet. Ieder heeft daarin ook zijn eigen manier. De een vindt een concrete oefening heel fijn en gaat daar fanatiek mee aan het werk, bij de ander verloopt de integratie heel anders en werkt het juist goed om tussentijds niet al te hard te werken.

  • Nee, dat hoeft zeker niet. Het is juist fijn als je dat soort situaties voor kunt zijn.

    Maar ja, ik werk veel met het stress en rustsysteem, en dat is bij een burn-out, overspannenheid of een ander life-event (scheiding, ontslag, verlies van baan, relatie, gezondheid, etc.) nu eenmaal vaak aanwezig.

    Wil je (preventief) komen? Graag zelfs!

  • Je bent van harte welkom om te komen ervaren wat het ademwerk, trainen met kou, het blootsvoets lopen, de stilte of het systemisch werk voor jou kan doen.

    Boek een sessie of de Proeverij (3 sessies) en gun jezelf deze bijzondere ervaring!

    Twijfel je toch nog? Neem gerust even contact met me op.

  • Ja, het kan zijn dat je het spannend vindt om te voelen en emoties toe te laten. Vaak heb je dan ergens in je leven geleerd dat een emotie (boosheid, verdriet, woede, angst, pijn) er niet mocht zijn. Er zat (en zit misschien nog steeds) oordeel op.

    Bij mij zijn alle emoties welkom. Ik zal je er niet om veroordelen en ik zal je een veilige bedding geven, waarin de ruimte is om ze er te laten zijn.

  • Stress, spanning en emoties die niet worden ontladen, worden door het lichaam ‘opgeslagen’, waardoor de energiestroom in het lichaam wordt geblokkeerd. Dat uit zich vaak in fysieke klachten, zoals vermoeidheid, spanningshoofdpijn (band om het hoofd), buikpijn, stijve schouders en nek.

    Wanneer de spanning en emoties alsnog worden (h)erkend kan de energie weer vrij stromen en de spanning verdwijnen.

    Ademwerk dat is gericht op het ontspannen van het systeem kan daarbij helpen.

  • Jazeker. In de regel doe ik veel 1-op-1 coaching. Ook dan werk ik trouwens vaak met organisaties, omdat ik dan mensen (werknemers) begeleid die vastlopen in hun werk en tijdelijk zijn uitgevallen of dreigen uit te vallen.

    Daarnaast verzorg ik met regelmaat inspiratie-workshops en lezingen voor organisaties, waarbij ik vertel en laat ervaren hoe je de natuur en de kracht van ademen en kou kunt gebruiken om bijvoorbeeld meer rust en ontspanning te krijgen in een team. Ook krijg ik geregeld de vraag om een inspiratie te verzorgen tijdens een team-uitje of afscheid.

    Neem contact met me op om de mogelijkheden hiervoor te verkennen.

over ademwerk

  • Tijdens de ademsessie lig je op een matras.

    Nadat we een body-scan hebben gedaan, waardoor je je al bewuster bent geworden van je lichaam, zal ik je vragen om je ademhaling te veranderen en een bepaalde ademtechniek toe te passen.

    Elke ademsessie is maatwerk, dus welke ademtechniek of welke vorm ik kies hangt af van de vraag; Wat heb jij / heeft jouw systeem nodig? Dat bepaal ik in het moment.

    Door het ademen zal je hoofd en het denken wat naar de achtergrond verdwijnen en langzaam aan neemt je lichaam het over. Het systeem gaat aan en ik bekijk waar de ademhaling sub-optimaal is. Door bepaalde drukpunten op je lichaam te masseren probeer ik de ademenergie beter te laten doorstromen.

    Tijdens de ademsessie kun je fysieke, emotionele en zelfs spirituele sensaties ervaren. Alsof je contact maakt met een ander deel van je bewustzijn.

    Na verloop van tijd vraag ik je om weer normaal te gaan ademen en zul je in jouw hele systeem een diepe rust en ontspanning ervaren.

    De hele ademsessie duurt in totaal ongeveer 1 uur. Na afloop is er tijd om ‘bij te komen’ en even kort na te praten.

  • De ademtechniek die ik gebruik is afhankelijk van jouw vraag en mijn inschatting wat jouw systeem nodig heeft / kan gebruiken.

    In de basis zal het vaak een variant zijn van de ‘verbonden ademhaling’; een ademtechniek met een hoger ademritme dan normaal waarbij de in- en uitademing elkaar opvolgen zonder tussenpauze, ze zijn aan elkaar verbonden.

    Bij de verbonden ademhaling kan de focus liggen op de inademing (meer activerend) of juist op de uitademing (meer gericht op rust).

    Door langdurig verbonden te ademen komt verdwijnt je hoofd naar de achtergrond. Je verliest het besef van tijd en jouw lichaam spreekt. Het actieve deel van het verbonden ademen wordt soms ervaren als intensief, maar het laatste stuk (de integratie) is altijd diep ontspannend.

  • Ja, het ademwerk kan soms wel worden ervaren als werken. Het heet dan ook niet voor niet ademwerk. Dat geldt dan doorgaans voor het ademdeel, waarbij je langdurig en intensief ademt.

    De sessie wordt altijd afgesloten met een periode van rust, waarbij je juist in een heel diepe ontspanning kunt zakken en je veel helderheid kan ervaren, soms zelfs aangevuld met heel heldere inzichten.

    Dat is dan loon na werken.

  • Dat kan zeker kloppen. Daarom is het ook verstandig om na de ademsessie wat tijd vrij te houden, zodat ook een eventueel na-effect ook de ruimte heeft om te laden.

    Het effect van een ademsessie is op voorhand niet te voorspellen. Sommigen barsten van de energie, anderen zijn heel erg moe.

    Het ademen zorgt ervoor dat het systeem in een diepe ontspanning kan komen. Voor een systeem dat langdurig en veel ‘aan’ heeft gestaan, kan dat het signaal zijn om eindelijk toe te geven aan een vermoeidheid die zich al langere tijd heeft opgebouwd. Die komt er dan uit. Ook wanneer een sessie veel lang opgeslagen spanning en emoties losmaakt, kan de verwerking daarvan gepaard gaan met een stevige moeheid.

  • Wanneer je het spannend vind tom te ademen, vind je het eigenlijk spannend om te leven. Dat is jammer, want de kans is dan groot dat je maar een deel van jouw ademcapaciteit, en dus jouw leefcapaciteit, gebruikt.

    Door onder begeleiding de spanning in het ademen op te zoeken, kun je leren om weer vertrouwen te krijgen in het ademen. Vertrouwen in het ademen is vertrouwen in het leven.

  • Adem-energie is levensenergie, letterlijk. Het lichaam wíl gewoon ademen, omdat het wil leven. Ademen is daarom heel veilig. Het mooie van ademwerk is ook dat je niks toevoegt aan het systeem; alles wat er gebeurt, gebeurt omdat je zelf jouw ademhaling aanpast. Dat betekent ook dat jouw systeem weer tot rust komt wanneer je weer normaal gaat ademen. Je hoeft niet te wachten tot een pil, drankje, plant of ander medicijn is uitgewerkt.

    In enkele gevallen is het raadzaam om voorzichtig(er) te zijn met ademwerk of er vanaf te zien. Bijvoorbeeld bij recente epilepsie, een verleden met psychoses, bij zwaar medicijngebruik, zware hartproblemen of een aandoening als glaucoom, waarbij er ergens in het systeem sprake is van een verhoogde druk. In dit soort gevallen is het belangrijk om altijd eerst een arts te raadplegen.

  • Ik hoor vaak van mensen dat ze ‘verkeerd’ ademen, alsof er een verkeerder ademhaling bestaat. Meestal bedoelen ze dan dat ze snel en hoog (vooral vanuit de borst) ademen. Dit is een ademhaling die past bij een systeem dat alert is en doorgaans is dat dan ook zo. Onbewust staat het systeem dan voortdurend ‘aan’, zelfs ‘s nachts.

    De ademhaling die daarbij hoort mag dan helemaal kloppend zijn, het is ook doodvermoeiend. Met gerichte ademtraining kun je het systeem weer leren om te schakelen naar rust en ontspanning. Dat levert vaak al veel energie op. Daarnaast kun je via ademtraining leren om optimaler te leren ademen, waarbij je het hele ademsysteem gebruik (buik, middenrif, borst).

  • Het klopt, je ademt al je hele leven, waarbij je ook nog eens veruit de meeste ademhalingen onbewust doet. Jij kan dat en jouw systeem kan dat :-). En ja, je zult ook de rest van je leven blijven ademen. Dus om die reden is aandacht voor je ademhaling niet per se nodig.

    Toch kan het heel goed zijn dat je gaandeweg jouw leven minder optimaal bent gaan ademen, bijvoorbeeld doordat je spanning en emoties hebt opgeslagen in jouw lijf. En daar past de ademhaling zich direct op aan. En op een gegeven moment kun je dan ook merken dat je snel ademt, hoog ademt of dat je de neiging hebt om jouw adem vast te zetten. Dan is er misschien toch reden om aandacht te besteden aan jouw ademhaling, zodat je weer voller kunt gaan ademen en dus ook voller kunt gaan leven.

  • Ja, dat kan zeker, bijvoorbeeld via ZOOM.

    Het fijne van een online-sessie is dat je niet hoeft te reizen en het ademen kunt doen op jouw eigen plek, waar je jezelf helemaal comfortabel kunt maken.

    Het nadeel is dat ik minder nabij ben en je van een afstand begeleid. Dat maakt dat ik bijvoorbeeld niet kan drukken op punten waar de adem niet soepel stroomt. Dat hoeft ook niet per se, maar is een fijne extra van een ’live’-sessie.

  • Ja, heel letterlijk gezien wel. Je bent bewust aan het over-ademen en dat is precies wat hyperventilatie betekent, maar…

  • Hyperventilatie is heel vervelend, zeker wanneer dit ook nog chronisch is. We hebben er dan ook vaak een slechte associatie bij, omdat het ongewild is. Het overvalt je op de meest ongelukkige momenten (in een vergadering, in de lift, in de file, tijdens een sollicitatiegesprek) en dan neemt de adem het van je over, waarbij er een machteloos gevoel ontstaan. Angst voor de een hyperventilatie-aanval zorgt vervolgens vaak voor paniek (wanneer je de aanval voelt aankomen) en kan er zelfs voor zorgen dat de hyperventilatie een chronische vorm aanneemt. Dat is heel vervelend, want je lichaam ervaart dan feitelijk voortdurend stress.

    Door onder begeleiding de hyperventilatie op te zoeken, krijg je het stuur weer terug in handen. Je bent niet meer overgeleverd aan jouw ademhaling, maar leert wat je kunt doen als je een aanval voelt aankomen. Het gevolg daarvan is dat de cirkel wordt doorbroken. Je hoeft niet meer bang te zijn, de angst verdwijnt en daardoor komen de paniekaanvallen niet meer voor.

    En het belangrijkste van alles; jouw systeem kan weer terugschakelen naar ontspanning, daardoor heeft het niet meer voortdurend stress.

  • Ademen is heel veilig. Het is onze pure levensenergie. Het lichaam wíl gewoon ademen. Daarbij is het ook zo dat je met het ademen niks toevoegt aan het systeem. Het enige dat je doet is het aanpassen van je ademhaling, dat zet het systeem in beweging. Zodra je weer normaal gaat ademen komt het systeem weer helemaal tot rust,. Je hoeft dus niet te wachten tot een pil, drankje of plant is uitgewerkt.

    Maar er zijn wel degelijk redenen om voorzichtig(er) te zijn met ademwerk of het zelfs helemaal niet te doen.

    Een aantal situaties waarbij intensief ademwerk wordt afgeraden of tenminste goed moet worden afgestemd met een arts:

    • zwaar medicijngebruik

    • drugsgebruik

    • ernstige hartproblemen

    • glaucoom

    • nieraandoeningen

    • een historie met (recente) psychoses

    • een historie met (recente) epilepsie

    • zwangerschap

    • recent chirurgische ingreep met hechtingen

over kou en trainen met kou

  • Je hoeft natuurlijk helemaal niet te trainen met kou. Er is op zichzelf niks mis me om lekker het comfort van een warme douche, een warme trui en een warm ruimte op te zoeken.

    Maar de kou is wel een mooie, natuurlijke trainingsprikkel voor jouw systeem om te leren mentaal én fysiek flexibeler te worden.

    Heb je een hekel aan kou? Dan heb je er zeker iets te halen :-)

    Door jezelf af en toe bewust bloot te stellen aan kou, bijvoorbeeld met een koude douche, leer je jouw systeem om sneller te schakelen bij verandering van omgevingsfactoren. Fysiek betekent dit het trainen van jouw vatenstelsel, waardoor bloedvaten sneller verwijden en vernauwen, jouw rusthartslag zakt en ook jouw bloeddruk. Hierdoor hoeft het hart simpelweg minder hard te werken om al het bloed rond te pompen.

    Ook de training van de mentale spier vind ik een erg interessante component. Door training met kou leer je om bewust te kiezen voor het ongemak, het ongemak te accepteren en daar (letterlijk en figuurlijk) doorheen te ademen. En oefening in het klein, maakt toepassing in het groot makkelijker. Wanneer de situatie complexer is en ongemak zich bijvoorbeeld voordoet als een ingrijpende gebeurtenis in je leven.

  • Deze vraag krijg ik vaak. De tijd in het ijsbad vind ik echter niet zo heel relevant. Doorgaans is dat een minuut of 2, maar veel belangrijker is het proces dat zich in het bad voltrekt.

    Lukt het je om het ongemak van de extreme kou te accepteren en via jouw ademhaling rust en ontspanning te bereiken, terwijl je aanwezig blijft in deze stress-situatie?

    Dat is waar het echt om gaat.

  • Dit hangt af van de situatie. Hoe is jouw mindset? Hoe is jouw fysieke gestel? Ben je erg vermoeid?

    Uit onderzoek is bekend dat de fysieke voordelen van koud (af)douchen al worden bereikt na 30 seconden onder een koude douche. maar net als bij een ijsbad is de tijd onder de koude douche nog wel het minst belangrijke aspect.

    Veel belangrijker is of het je lukt om de stress van de kou te voelen en via jouw focus en ademhaling ontspanning te vinden. Kun je het proces bewust ondergaan, aanwezig zijn bij dat wat er gebeurt, zonder te vechten (volhouden) of te vluchten (er onder vandaan stappen)?

    Meer uitleg in de Koud Douchen Instructie.

  • In de regel spreken we van een ijsbad wanneer de watertemperatuur onder de 4 graden Celsius ligt. Dit is de temperatuur die je kunt bereiken tijdens workshop door heel veel ijs in een bad met water te gooien.

    Ik heb in mijn tuin een vriezer staan, gevuld met water. Daar kan de temperatuur van het water zakken tot 0,3 graden Celsius.

    Het is koud en nog kouder.

  • Tja, hierover kun je natuurlijk discussiëren. Wat feitelijk zo is, is dat we lang geleden, toen er nog geen verwarming en ander comfort was, met regelmaat te maken hadden met extreme kou. Ons systeem kan daar prima mee omgaan. Alleen wij zijn die vaardigheid gaandeweg onze evolutie wat kwijtgeraakt, maar er zit wel degelijk waarde in.

    Waarom een ijsbad?

    • het is een oefening in het versterken van je focus (mentaal) in extreem ongemakkelijke omstandigheden

    • het zorgt voor een betere bloedsomloop

    • het versterkt je immuunsysteem

    • het gaat vermoeidheid tegen

    • het remt ontstekingen

    • het bevordert het herstel van bijvoorbeeld spieren na inspanning

over de kosten

  • Het kan natuurlijk zijn dat je de coaching zelf moet bekostigen, omdat je ervoor kiest om deze investering in jezelf te doen (jezelf gunnen) of omdat je ondernemer bent.

    Maar vergis je niet te snel in de mogelijkheden die er vaak zijn bij werkgevers.

    Wanneer je tijdelijk ziek bent gemeld op je werk (bijvoorbeeld in het geval van overspannenheid of burn-out) hebben werkgevers vaak diverse mogelijkheden om dit soort coachingstrajecten te faciliteren, omdat ze bijdragen aan het herstel van hun medewerkers.

    Gelukkig nemen ook de mogelijkheden toe wanneer je (nog) niet officieel ziek bent. Steeds meer werkgevers zien dat het helpend is om preventief te investeren in de gezondheid en ontwikkeling van hun medewerkers. Soms loopt de financiering dan via een Persoonlijk Ontwikkelbudget, maar heel vaak zijn er meer mogelijkheden. Een gesprek met jouw leidinggevende en / of een belletje naar de HR-afdeling van jouw organisatie is vaak zeer de moeite waard. Je zal zeker niet mijn eerste cliënt zijn die vol verbazing met me deelde dat de organisatie volmondig ‘ja’ zei op het voorstel.

    Werkgevers zijn vaak veel meer bereid om mee te denken en te werken, dan veel mensen op voorhand inschatten. En vragen staat vrij; ‘nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen.

  • Helaas wordt de coaching meestal (nog) niet vergoed door zorgverzekeraars, maar er zijn steeds meer zorgverzekeraars die dit soort coachingstrajecten toch (gedeeltelijk) vergoeden. Vaak hangt dit af van jouw aanvullende zorgverzekeringspakket, dus het is sowieso verstandig om voor de zekerheid even te controleren wat de mogelijkheden zijn.

  • Ja, het is mogelijk om het coachingstraject in termijnen te betalen wanneer het totale bedrag hoger is dan € 400,-

  • Ja, in heel veel gevallen kun je als ondernemer de coaching opvoeren bij de Belastingdienst als scholings-/opleidingskosten. Voorwaarde vanuit de Belastingsdienst is dat de coaching gerelateerd is aan jouw werkzaamheden en het verbeteren daarvan.

  • Ik begeleid graag mensen die vastlopen en er even niet zelfstandig uitkomen. En ja, daar wil ik natuurlijk ook graag voor worden betaald.

    En het kan natuurlijk zo zijn, dat je wel behoefte hebt aan tijdelijke begeleiding, maar dat je niet zoveel geld hebt en jouw werkgever ook niet bereid is om dit traject voor jou te betalen.

    Neem in dat geval sowieso contact met me op. Ik ben altijd bereid om samen met jou te onderzoeken wat er wél mogelijk is.