De kracht van Koud Douchen

In november 2016 begon ik met koud (af)douchen. Ik weet nog dat ik in die tijd op zoek was naar manieren om me energieker te voelen. Werk, een jong gezin, huis in verbouwing, een sociaal leven; het vroeg genoeg van me. Zoekend op het internet naar manieren om op een natuurlijke manier meer energie te krijgen, stuitte ik op een ‘30 dagen Koud Douchen Challenge’. Ik besloot om mee te doen. Sindsdien vormt de koude douche een vaste start van mijn dag.

Waarom zou je koud douchen?

Onder de koude douche gaat jouw interne kachel ‘aan’; de hartslag en bloeddruk gaan een klein beetje omhoog. Zodra je stopt met douchen zul je merken dat je lekker warm bent, helder in je hoofd en klaar om energiek de dag te beginnen.

Wat zijn de voordelen?

Voor mij bestaan de voordelen van het koud douchen uit twee componenten; een fysieke en een mentale.

Fysiek train je met de koude douche de flexibiliteit van het bloedvatenstelsel. Wanneer het warm is (bijvoorbeeld in de sauna) worden de bloedvaatjes wat wijder (vasodilatatie) om ervoor te zorgen dat je niet oververhit raakt en je dus makkelijker de warmte kwijt raakt; je gaat zweten. In de kou worden de bloedvaatjes juist een beetje nauwer (vasoconstrictie), om ervoor te zorgen dat je de warmte vast houdt.

Door het bloedvatenstelsel actief uit te dagen om te vernauwen en te verwijden wordt het flexibeler en past het zich makkelijker aan wisselende omstandigheden (bijvoorbeeld warme en koude omgevingen). Daardoor blijf je makkelijker warm in een wat koudere omgeving en raak je niet zo snel oververhit in een warmere omgeving. Uiteindelijk draagt een flexibel bloedvatenstelsel er aan bij dat je hart minder hard hoeft te werken om warm te blijven, dit resulteert in een wat lagere rusthartslag en een wat lagere bloeddruk.

De mentale component van het koud douchen vind ikzelf heel erg interessant en verrijkend. Elke keer voor ik de koude douche aanzet moet ik actief daarvoor te kiezen. En ik ervaar nog elke ochtend weerstand en stemmetjes in mijn hoofd die me vertellen dat ‘het vandaag niet hoeft’ of ‘een warme douche ook heel fijn is’.

Kiezen voor een koude douche is actief kiezen voor ongemak, omdat je weet dat het je iets oplevert op de langere termijn. Hiermee train je jouw ‘mentale spier’ om ongemak aan te gaan en er niet voor weg te lopen. En oefening in het klein (koude douche) maakt toepassing in het groot makkelijker; bijvoorbeeld als het gaat over het kiezen voor ondernemerschap, omgaan met ziekte en verlies of het aangaan van een lastig gesprek met jouw baas of partner. Met de koude douche train je jezelf om ongemak aan te gaan en daarmee te kunnen zijn.

Moet ik helemaal koud douchen of is koud afdouchen voldoende?

Het is prima om lekker warm te starten en alleen koud af te douchen. Ook dan profiteer je van zowel de fysieke, als mentale voordelen van het koud douchen. Ben je al wat meer ervaren, dan is het wellicht leuk om eens te proberen hoe het is om niet meer te starten met een warme douche, maar direct onder de koude douche te stappen. Je zult dan merken dat de mentale uitdaging wat groter wordt, maar ook het gevoel van euforie achteraf.

Hoe lang moet je koud douchen?

Je kunt koud douchen zolang als je het prettig vindt, immers; ‘voelen is begrijpen’.

Uit onderzoek weten we dat 30 seconden koud (af)douchen al voldoende is om de fysieke voordelen (flexibiliteit van het bloedvatensysteem) te behalen. Sta je langer onder de koude douche, dan wordt het meer een focus-oefening; kun je jouw aandacht bij jouw lijf houden in een ongemakkelijke situatie?

Douche ik te lang?

Heb je na de koude douche lang tijd nodig om op te warmen? Waarschijnlijk sta je dan te lang onder de koude douche. Doe een stapje terug en bouw het rustig op. In alle gevallen geldt; we zijn geen machientjes, de ene dag gaat het beter/makkelijker dan de andere dag. Uitgangspunt is om te goed te blijven luisteren naar jouw lichaam.

Koud Douchen Instructie

Ben je geïnspireerd geraakt en nieuwsgierig wat koud douchen jou kan opleveren? Download hier dan gratis mijn Koud Douchen Instructie.


Ik ben Wouter Heijne; (systemisch) wandelcoach, ademcoach en Wim Hof Instructeur.

Ik help mensen met drukke hoofden om meer rust te ervaren tijdens hun zoektocht naar nieuwe paden, zodat ze steeds meer kunnen gaan doen waar ze écht in geloven.

Uit het hoofd, in het lijf. Met de natuur als hulpbron en spiegel.

Zo ontstaan de inzichten en antwoorden.

Vorige
Vorige

Mijn schatplicht aan Wim Hof

Volgende
Volgende

Over de trekker en de reizigers