Wim Hof Methode: van begrijpen naar voelen

‘Voelen is begrijpen’, dat is hét mantra van Wim Hof.

De Wim Hof Methode is een fantastische manier om snel uit je hoofd, in je lijf te komen; van denken naar voelen. De methode kenmerkt zich door eenvoud en kan zodoende ook makkelijk thuis worden beoefend. Steeds meer mensen hebben kennisgemaakt met de methode of elementen (adem, kou, focus) daarvan.

In mijn workshops ontmoet ik vaak cursisten die al zelfstandig aan de slag zijn gegaan op basis van bijvoorbeeld YouTube-video’s. Dat is heel goed te doen, maar vaak hebben ze ook nog wel de nodige vragen, omdat ze het gevoel hebben het nog niet helemaal goed te doen. In vrijwel alle gevallen doen ze het ‘technisch’ wel vrij goed, maar praktiseren ze de methode nog teveel vanuit hun hoofd.

In dit blog beschrijf ik de drie meest gemaakte ‘fouten’, die ik als gecertificeerd Wim Hof-instructeur tegenkom.

1. te heftig over-ademen

De ademhalings-oefening van Wim Hof kenmerkt zich door twee fases; een fase van inspanning en een fase van ontspanning. In de eerste fase adem je gedurende korte tijd vrij intensief met een verbonden ademhaling. Je over-ademt/hyperventileert op een gecontroleerde manier. Daarop volgt er een fase van ontspanning, waarin je een tijdje helemaal niet ademt (retentie).

Bij veel mensen die al zelfstandig zijn begonnen met het praktiseren van de ademhalingsoefening zie ik dat ze heel heftig over-ademen. Alsof het een soort hardloopwedstrijd is. Ze jagen maar door in hoog tempo. In de ademhaling zit totaal geen ontspanning meer. Dit zorgt er vaak voor dat zich heel veel spanning opbouwt in het systeem en het lastig is om tijdens de ontspanningsfase ook daadwerkelijk ontspanning te ervaren.

Dit hoeft niet. Het actieve ademdeel is weliswaar intensief, maar het kan prima worden gedaan vanuit zachtheid en ontspanning. Mijn eigen ervaring is dat het daarna voor het hele systeem tijdens de adempauze ook veel makkelijker is diepe ontspanning te ervaren en te voelen wat er is.

2. sterke focus op een zo lang mogelijke adempauze (retentie)

Na het actieve ademdeel volgt een fase van ontspanning, het lichaam komt tot rust en tijdens deze periode adem je een langere tijd niet. Dit noemen we de retentie. Doorgaans wordt de periode dat je niet hoeft te ademen langer, wanneer je een aantal ‘ademrondjes’ achter elkaar doet. Tijdens het actieve ademdeel verandert in het lichaam de balans tussen zuurstof en koolstofdioxide, tijdens de retentie herstelt deze balans zich weer. Op een zeker moment komt de koolstofdioxide op een dusdanig niveau, dat je een ademprikkel krijgt. Je lichaam wil weer ademen. De prikkel voel je doorgaans sterk in je keel. Om het lichaam een beetje te strechen kun je dan nog even wachten met ademhalen. Zo oefen je jouw systeem om toleranter te worden ten opzichte van de koolstofdioxide. Dit maakt het mogelijk om rustiger en minder vaak te ademen.

Bij veel cursisten zie ik dat ook hier weer een soort wedstrijd ontstaat. Kijkend op hun stopwatch proberen ze zo lang mogelijk hun adem uit te houden tot ze rood worden en haast verkrampen, bijna tot flauwvallen aan toe. Om uiteindelijk naar adem te happen.

Ook hier past meer zachtheid en mildheid. Ja, je kunt de retentie verlengen, maar uiteindelijk gaat het ook hier weer om het voelen. Het doel is niet om zo lang mogelijk je adem uit te houden, het doel is om naar binnen te keren en te voelen wat er in je lijf gebeurt. En een van de onderdelen daarvan is dat je op een gegeven moment en stevige ademprikkel voelt, waaraan je gehoor mag geven.

3. zo lang mogelijk koud douchen / in het ijsbad willen zitten.

Diverse cursisten hebben al geoefend met het nemen van koude douches of met ‘dips’ in open water. Vaak vertellen ze me dan hoe lang ze onder de koude douche (kunnen) staan of in het water zitten.

Maar die tijd is helemaal niet zo belangrijk. Uit onderzoek weten we dat de fysieke voordelen van koud douchen al optreden bij 30 seconden koud (af)douchen. (Daarover, en over de andere voordelen, schreef ik dit blog.)

Wat wél belangrijk is, is dat je kunt voelen wat er is, fysiek, mentaal én emotioneel. Het gaat niet over volhouden, maar om overgave. Kun je aanwezig zijn bij dat wat er is en daar doorheen ademen? 10 minuten onder de koude douche staan is daarom eerder dom, dan helpend. Het is weliswaar een oefening in het behouden van focus, maar dikwijls krijg ik mails of lees ik op internet-fora dat mensen daarna heel lang bezig zijn om weer op te warmen. Dat is niet wat je wilt, want dan kost de koude douche juist heel veel energie, in plaats van dat het energie oplevert. Terugschakelen en inkorten is dan het advies. Het systeem mag ‘aan’ gaan, waarbij je via de adem de switch maakt van stress naar ontspanning. Daarmee is het klaar en neem je de energie die je krijgt van een koud bad of koude douche mee in de rest van de dag! Hier kun je overigens gratis mijn ‘Koud Douchen Instructie’ downloaden.

we zijn geen machientjes, elke dag is anders

De kou is een machtige kracht waar je veel van kunt leren. Het haalt je letterlijk ‘uit je hoofd, in je lijf’. Daarbij is het helpend wanneer je de ‘data’ kunt loslaten. Het aantal keer ademhalen, de duur van de adempauze of de tijd onder de koude douche zijn puur interessant als ondersteuning, maar ze vormen geen doel op zich. Het is geen wedstrijd; ieder mens en systeem is anders en ook elke dag is anders. Wanneer het je lukt om de methode te kunnen toepassen op gevoel, dan zul je dat ervaren. De ene keer sta je met gemak en aandacht een paar minuten onder de koude douche, de andere keer is het wel klaar na 30 seconde of sla je zelfs helemaal over. Heb je een drukke dag, ben je druk in je hoofd? Waarschijnlijk is die retentie-tijd dan korter, dan wanneer je de ademoefening doet terwijl je lekker ontspannen op vakantie bent.

We zijn dus geen machientjes, elke dag is anders. Interesse voor de data is prima, maar het blijven moment-opnames. En dat mag je gewoon voelen.

meer weten over de Wim Hof Methode?

Wil je ook eens meedoen met een workshop Wim Hof Methode? Kijk dan in de agenda voor de mogelijkheden, zowel in groepsverband als in privé-setting. Ik ontmoet je graag, ook wanneer je een hekel hebt aan de kou, maar wel denkt dat de kracht van de natuur jou kan helpen op het pad van heling.


Ik ben Wouter Heijne; (systemisch) wandelcoach, ademcoach en Wim Hof Instructeur.

Ik help mensen met drukke hoofden om meer rust te ervaren tijdens hun zoektocht naar nieuwe paden, zodat ze steeds meer kunnen gaan doen waar ze écht in geloven.

Uit het hoofd, in het lijf. Met de natuur als hulpbron en spiegel.

Zo ontstaan de inzichten en antwoorden.

Volgende
Volgende

Mijn schatplicht aan Wim Hof