Monnikenwerk I

Eens in de zoveel tijd dondert een deel van onze houtstapel om. Ik weet niet zo goed hoe het komt. Waarschijnlijk verkeerd opgestapeld, te ruig hout afgenomen, katten die er in klimmen en overheen lopen, stevige wind… Ik heb al diverse stapeltechnieken toegepast, maar toch gebeurt het af en toe.

Als ik het zie heb ik meestal geen zin om het direct weer op te stapelen. Dus dan ligt er een tijdje een bult hout in de tuin, waar ik netjes omheen loop tot het moment daar is. Kennelijk heb ik dan geaccepteerd dat de situatie nou eenmaal zo is, zet ik mijn verstand op nul en dan begin ik. En binnen een uurtje staat het allemaal weer netjes. Zolang als het duurt… 😊

Tijdens het opstapelen van het hout ontvouwt zich altijd een bijzonder proces. De simpelheid van de handelingen en de repetitie daarvan zorgen voor rust in mijn hoofd. Het ruimt mijn geest letterlijk op en gaandeweg komen de antwoorden op vragen, waar ik op dat moment mee worstel.

Bij dit soort klusjes moet ik altijd denken aan het boek ‘Ki, kracht van binnenuit’, geschreven door Hans Peter Roel. In dat boek komt een succesvol aandelenhandelaar terecht in een klooster in de Himalaya, waar hij elke dag de opdracht krijgt om de kloostervloer te schrobben. Eerst met grote weerstand, vervolgens volgt de overgave en uiteindelijk ontstaan de inzichten.

Ik herken dat proces goed. In het, op het eerste gezicht, domme, repeterende werk (vloeren schrobben, hout stapelen, onkruid wieden, wandelen, uitkijken over de zee, etc.) schuilt een enorme kracht. Het brengt de geest tot rust, waardoor er ruimte komt voor het scheiden van de écht belangrijke zaken van de minder belangrijke. Het brengt de kern naar boven.

Ik ervaar dat ook heel erg tijdens het wandelen van langere afstanden. Stap voor stap zakken in mijn lijf, meer rust in mijn hoofd, terug naar de kern. Ademwerk en koudetraining hebben een soortgelijk effect.

Veel van mijn cliënten zitten in een zoekproces wanneer ik ze ontmoet. Ze zijn op zoek naar inzichten en antwoorden op belangrijke vragen. Ze weten even niet meer wat ze willen en hoe ze verder moeten. En ze hebben het al eindeloos uitgedacht, zo vaak dat hun hoofd er vol en druk van is geworden. Het zoeken zonder te vinden ervaren ze als frustrerend en vermoeiend.

Dan ga ik met ze op reis. Via de adem, het wandelen in de natuur en de kou trekt de mist in hun hoofd weg en ontstaat er, stap voor stap, weer focus en helderheid. In het contact met de natuur en het lichaam volgt acceptatie van het zoekproces, overgave daar aan, waarna de antwoorden komen en duidelijk wordt wat er écht toe doet.


Ik ben Wouter Heijne; (systemisch) wandelcoach, ademcoach en Wim Hof Instructeur.

Ik help mensen met drukke hoofden om meer rust te ervaren tijdens hun zoektocht naar antwoorden. Daarvoor werk ik mét en ín de natuur. Uit het hoofd, in het lijf.

Zo ontstaan de inzichten en antwoorden.

Vorige
Vorige

Over de trekker en de reizigers

Volgende
Volgende

Mannen onder elkaar