Het afgelopen jaar heb ik behoorlijk wat veranderingen doorgevoerd in mijn leefstijl; ik loop veel op blote voeten (ook in de winter), douch koud, neem ijsbaden en ben anders gaan eten. Daarnaast doe ik ademhalingsoefeningen en mediteer ik. Allemaal dingen die ik voorheen niet of anders deed.

Veranderen is natuurlijk nooit een doel op zich. Doorgaans doen we het om gelukkiger te worden. Daarbij bestaat geluk voor de een uit meer gezondheid, de ander wil meer rijkdom. Sommigen willen het allemaal 😊
Ik wilde me vooral energieker voelen en dat is gelukt. Als bijkomend voordeel vergroten bovenstaande veranderingen ook nog mijn geluksgevoel en brengen ze rust in mijn systeem.

Het is doorgaans niet zo makkelijk om te veranderen. Wanneer we gaan morrelen aan ons gewoontegedrag komt ons lichaam in verzet. Dat is een natuurlijke reactie. Veranderen kost energie en van nature zijn wij lui. Dus hoe minder energie we nodig hebben om te overleven, hoe beter het is. Daarom houden we van herkenbare, terugkerende patronen. De voorspelbaarheid van een handeling maakt immers dat we ze met relatief weinig energie kunnen uitvoeren.
Bijkomend probleem is dat onze omgeving doorgaans niet direct staat te springen wanneer wij ons leven fundamenteel willen veranderen. Het maakt ons minder voorspelbaar en het zou zomaar een (negatief) effect voor hen kunnen hebben, omdat ook zij zich moeten aanpassen aan een nieuwe situatie (lastig). De omgeving zal je daarom primair proberen te bewegen om te blijven zoals je bent, tenzij het direct duidelijk is dat jouw verandering hen voordeel gaat opleveren. Eelco Smit schreef daarover: “Verandering vraagt om twee dingen; lef en een slecht geweten. Lef om de verandering in gang te zetten. Een slecht geweten omdat je jouw omgeving (tijdelijk) zal gaan teleurstellen.

Heb jij het gevoel dat je gelukkiger zou willen zijn? Dan is het de moeite waard om te onderzoeken wat je daarvoor nodig hebt en misschien kun je zelfs afscheid nemen van gewoontes die jou niet verder helpen. Kom je er alleen niet helemaal uit? You know where to go 😉

#wandelcoaching #bliqopener #wimhofmethode #kiezenvoorgeluk