“Brrrr! Niks voor mij!” Voor velen ontvouwt zich een soort horrorscenario wanneer ik vertel dat ik dagelijks begin met een koude douche.

Ik weet dat de koude douche bij veel mensen niet direct positieve associaties oplevert. Dat snap ik wel, want koud douchen ligt buiten onze comfortzone. En daar zijn we niet graag. Toch wil ik je uitnodigen om die plek regelmatig op te zoeken; je kunt er veel van leren, want net buiten de comfortzone ligt ons grootste groeipotentieel.

Toen ik ruim een jaar geleden begon met koud douchen was ik ongelukkig met mezelf; ik voelde me niet fit en had weinig energie.
Op mijn zoektocht naar mogelijkheden om dat te verbeteren (te groeien) kwam ik de koude douche tegen. Het leek me niet erg comfortabel, maar ik was onder de indruk van de ervaringsverhalen die ik las en het effect dat het zou hebben op lichaam en geest. Daarbij leek het me relatief eenvoudig om het in te passen in mijn dagelijks leven; je neemt het besluit om koud te douchen, draait de kraan open en stapt er onder.
Dat viel me wat tegen. De koude douche was vooral erg koud. Ook kostte het me erna veel moeite om weer warm te worden, terwijl het idee juist is dat je met een koude douche warm en energiek aan de dag kunt beginnen.

Ik zocht weer op internet, bekeek wat filmpjes van Wim Hof en deed mee aan een workshop Wim Hof Methode. Het werd mij duidelijk dat de koude douche je enorm kan helpen, mits je het bewust doet. Het gaat om voelen, niet om begrijpen. Of zoals The Iceman (Wim Hof) altijd zegt: “Voelen is begrijpen!”

Ik luisterde echter vooral naar mijn hoofd (begrijpen) en niet naar mijn lichaam (voelen). Ik wilde te snel, had geen focus en stond er veel te lang onder (timer op 4 minuten). Het effect was dat mijn lichaam teveel afkoelde en het vervolgens alle vrijgekomen energie weer nodig had om op te warmen.

De timer verdween (we zijn immers geen machientjes) en ik leerde voelen wanneer het nog goed was. Dat verschilde enorm; de ene keer was ik na 30 seconden al klaar, de andere keer na 5 minuten. En als het echt niet goed voelde, sloeg ik een dagje over.
Het resultaat was dat de koude douche mij inderdaad de beloofde energie opleverde. En doordat mijn vatenstelsel beter werd getraind, gingen automatisch ook mijn bloeddruk en rusthartslag omlaag. (Dat bleek tijdens mijn tweemaandelijkse bloeddonatie.)

Maar de koude douche levert me niet alleen fysiek voordeel op. Ook mentaal word ik sterker. Mijn mind kiest namelijk nog steeds liever voor het comfort van de warme douche. Dus het besluit om dat niet te doen moet ik elke keer actief nemen. En daarmee train ik mijn ‘mentale spier’, waardoor ik steeds beter leer om comfortabel te zijn in oncomfortabele situaties. En die vaardigheid komt me enorm goed van pas op vele andere oncomfortabele momenten in mijn leven; wanneer ik een moeilijk besluit moet nemen, iemand aanspreek op z’n gedrag, iets wil veranderen, of een spannend gesprek voer met m’n leidinggevende.
Het blijft in eerste instantie ongemakkelijk, maar elke keer leer ik weer dat buiten mijn comfortzone de grootste groei zit.

Wil jij ook groeien en durf jij het aan om (tijdelijk) oncomfortabel te zijn? Ik kan je daarbij begeleiden als dat nodig is.

*****

Wouter Heijne; wandelcoach en Wim Hof Instructeur. Ik begeleid mensen bij hun persoonlijke groei richting een gelukkiger leven.

 

#bliqopener #whm #wimhofmethode #wandelcoaching