In 2009 startte ik met mijn eerste, echte baan; ik werd consultant bij een groot organisatieadviesbureau in Utrecht. In de jaren daarvoor had ik een mooi CV opgebouwd met leuke studieresultaten en interessante bestuursfuncties. Voor de buitenwereld sloot de baan prima aan bij de eerste van stappen van een high potential op zijn pad naar een succesvolle carrière. Ik droeg keurige pakken, had een goed salaris, een lease-auto, laptop en telefoon. De wereld lag aan mijn voeten en het zou slechts een kwestie van tijd zijn voordat de groeibriljant in mij zou gaan glimmen. Een leven vol kansen en mogelijkheden lag aan mijn voeten.

Ik voelde echter al snel dat ik niet helemaal op mijn plek zat. Ik reisde veel, werkte hard en had geen leven buiten mijn werk. Ik had helemaal niet het gevoel dat ik een leven van kansen en mogelijkheden tegemoet ging. Integendeel. Hoe langer het duurde, hoe pijnlijker het werd. Steeds vaker reed ik met tegenzin naar mijn werk en met tranen in mijn ogen weer terug.

In diezelfde periode werd mijn vader ernstig ziek. Dit voelde helemaal niet goed; ik besteedde al mijn tijd en energie aan een baan die ik niet leuk vond en had tegelijkertijd het gevoel dat ik niet aanwezig kon zijn op de plek waar ik wilde zijn. Toen ik me dit realiseerde werd mij duidelijk dat er maar één juiste keuze was; de keuze van mijn hart. Ik liep naar mijn leidinggevende en nam cold turkey ontslag.

Een deel van mijn omgeving schrok van mijn besluit. Voor hen was ik het voorbeeld van een verwende generatie die alleen maar wil doen wat ze leuk vinden en nooit heeft geleerd om hard te werken en om te gaan met tegenslag. Ikzelf heb nooit één seconde spijt gehad van mijn keuze. Ik koos voor dat wat ik écht belangrijk vond en heb een mooi en intensief laatste jaar gehad met mijn vader. In juli 2012 overleed hij.

Bovenstaande keuze heeft grote impact gehad op de rest van mijn leven. Ik leerde dat je mag kiezen voor wat jij echt belangrijk vindt. Ongeacht wat de buitenwereld daarvan denkt. Kiezen voor vrijheid, gezondheid, tijd met je kinderen, je relatie of familie. En ja, dat heeft ook een andere kant, omdat je daarmee tegelijkertijd kiest voor een andere carrière, een oude auto, minder geld, minder status of een kleiner huis. Maar zolang je kiest met je hart maak je nooit een foute keuze.